Δημοτικό Σχολείο Φαρμακά – 130 Χρόνια Δράσης και Προσφοράς


Dimotiko sxoleio

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 130 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Φαρμακά, ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Φαρμακά διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση η οποία έγινε την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015 στο κοινοτικό κέντρο του χωριού.

Το κοινό, το οποίο γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα, είχε την ευκαιρία, πέραν των άλλων, να θαυμάσει σε έκθεση ζωγραφικής, έργα εμπνευσμένα από τις ομορφιές του χωριού μας, που φιλοτέχνησαν καλλιτέχνες απόφοιτοι του Δημοτικού σχολείου Φαρμακά.

Επίσης, οι παρευρισκόμενοι σκάλισαν τις αναμνήσεις της σχολικής τους ζωής, περιδιαβάζοντας τις σχετικές φωτογραφίες που είχαν εκτεθεί στον ίδιο χώρο.

Με ανάλογες φωτογραφίες έχει κυκλοφορήσει και διατίθεται προς πώληση, επετειακό, συλλεκτικό ημερολόγιο του 2016, όπου μέσα από τις σελίδες του παρελαύνουν σχεδόν όλες οι γενιές αποφοίτων του σχολείου μας.

Η εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας η συγκίνηση όλων των παρευρισκόμενων ήταν διάχυτη, άρχισε με Δέηση από τους παρευρισκόμενους ιερείς.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την κυρία Ανδρούλα Χρίστου, Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης, από την κυρία Αγγέλα Σάββα, Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Φαρμακά, και από τον κύριο Σάββα Ξενοφώντος, Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποδήμων και Φίλων Φαρμακά.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Παπαβασιλείου, απόφοιτος του σχολείου μας και τώρα Διευθυντής της Β΄ Τεχνικής Σχολής Λεμεσού «Γρηγόρης Αυξεντίου», παρουσίασε την έρευνά του, με θέμα: «Η Εκπαίδευση στον Φαρμακά, πριν και μετά την ίδρυση του Δημοτικού Σχολείου»

Ακολούθως, ο πρώην Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Φαρμακά, κύριος Μίκης Γεωργίου, αναφέρθηκε εκτενώς στην υιοθεσία του σχολείου από την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών – ΕΣΗΕΑ.

Μετά, η Φιλόλογος Έλενα Παναγή, απόφοιτος και αυτή του σχολείου μας, παρουσίασε την έρευνά της, με θέμα: «Η Εκπαίδευση στον Φαρμακά, πριν από το 1965».

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με τον κύριο Σοφοκλή Κωνσταντίνου, ο οποίος με μοναδικό τρόπο μας διηγήθηκε διάφορες αναμνήσεις του, από την εποχή που υπηρέτησε ως δάσκαλος στο χωριό μας.

Στην εκδήλωση, είχαν προσκληθεί για να παραστούν όλοι οι δάσκαλοι που υπηρέτησαν κατά το παρελθόν στο σχολείο μας, καθώς και απόγονοι αρκετών που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή. Η ανταπόκριση στην πρόσκληση ήταν πάρα πολύ μεγάλη, πράγμα το οποίο αποτελεί ένδειξη της αγάπης και των ισχυρών δεσμών που έχουν αναπτυχθεί, μεταξύ της κοινότητας και των ανθρώπων που πρόσφεραν το φως της γνώσης στους νέους του χωριού. Ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Φαρμακά τίμησε όλους όσους είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση, προσφέροντάς τους την εικόνα της Αγίας Ειρήνης ως ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης του έργου τους.

Η πιο συγκινητική όμως, στιγμή της εκδήλωσης, ήταν η απόδοση τιμών σε οκτώ από τους γηραιότερους ζώντες απόφοιτους του σχολείου, οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί σε φωτογραφία του 1931. Ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Φαρμακά τους πρόσφερε «τιμής ένεκεν» εκείνη τη φωτογραφία,. Η επίδοση έγινε συμβολικά από δύο σημερινούς μαθητές του σχολείου.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επίσκεψη και ομαδική αναμνηστική φωτογράφιση των δασκάλων στο σχολείο και ολοκληρώθηκε με γεύμα το οποίο πρόσφερε ο σύνδεσμός μας σε όλους τους προσκεκλημένους, στο εστιατόριο του χωριού.


Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *