Πάσχα 2016


Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθησαν και αυτή τη χρονιά τα παραδοσιακά μας παιχνίδια κατά το τριήμερο του Πάσχα. Μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν στην αυλή της εκκλησίας παίζοντας παραδοσιακά παιχνίδια όπως «Ζίζηρο»,  «Χαρτώματα», «Σχοινί», «Λιγκρί», «Καμήλα», «Πρώτη Ελιά» και πολλά άλλα.

Οι νέοι του χωριού δοκίμασαν τη δύναμή τους και στο «Διτζίμιν», το οποίο είναι μια μεγάλη στρογγυλή πέτρα του ποταμού που ζυγίζει περίπου 100 κιλά, προσπαθώντας ο καθένας να το σηκώσει πιο ψηλά.

Από τις εκδηλώσεις ξεχώρισαν και φέτος τα γνωστά έθιμα «Πουλάκι» και «Βασίλης», τα οποία γίνονται μόνο στο χωριό μας.

Το «Πουλάκι» πραγματοποιείται κατά τις τρεις μέρες του Πάσχα μετά το τέλος του Εσπερινού. Είναι ένα τελετουργικό παραδοσιακό τραγούδι με στοιχεία χορού αρχαίας τραγωδίας, το οποίο ουσιαστικά δοξάζει τον Θεό. Σε αυτό λαμβάνουν μέρος κυρίως γυναίκες όλων των ηλικιών, χωρίς να αποκλείονται οι άντρες. Παρατάσσονται σε ευθεία γραμμή στη δυτική αυλή με μέτωπο προς την εκκλησία και πηγαινοέρχονται μπροστά και πίσω τραγουδώντας τις δεκατρείς στροφές του τραγουδιού.

Ο «Βασίλης» είναι ένα θεατρικό δρώμενο το οποίο γίνεται κάθε Τρίτη του Πάσχα και με αυτό ολοκληρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις του τριημέρου.   Αποτελεί μια ηθογραφία εποχής όπου διακωμωδείται η συμπεριφορά ενός «μισταρκού», ο οποίος ενώ έβοσκε τα πρόβατα του αφεντικού του, αφαιρέθηκε παίζοντας  «πιθκιάβλιν» και τραγουδώντας, αφήνοντας το κοπάδι να προκαλέσει πολλές ζημιές στις καλλιέργειες των χωριανών, οι οποίοι στη συνέχεια τον υποβάλλουν σε διάφορες δοκιμασίες για να ξεπληρωθούν οι ζημιές. Τον «Βασίλη» υποδύεται ένας νέος ο οποίος κάθεται πάνω στο «Διτζίμιν» κρατώντας ένα κοντάρι με ένα μεταλλικό κάδο στην κορυφή και καλύπτεται από πάνω μέχρι κάτω με μια σακούλα.

Επίσης, το νεοσύστατο χορευτικό συγκρότημα του σωματείου Α.Π.Ο.Φ. παρουσίασε παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς. Ιδιαίτερα ευχάριστες στιγμές πρόσφεραν στον κόσμο τα μικρά παιδιά του συγκροτήματος.


Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *